baterije.com.hr AUTORIZACIJA      Registrirajte se
Autorizacija/registracija NIJE OBAVEZNA za slanje upita i dobivanje ponude. Dovoljno je samo ispuniti UPIT ZA PONUDU.
     
zapamti me na ovom računalu       Zaboravili ste lozinku?
UPUTE ZA NARUDŽBU BATERIJA

Pročitajte ilustrirani tutorial o tome kako odrediti koja zamjenska baterija je namijenjena vašem laptopu.
 
UPUTE ZA NARUDŽBU ADAPTERA

Pročitajte ilustrirani tutorial o tome kako odrediti koji zamjenski adapter je namijenjen vašem laptopu.
 

Inpro - Sustavi za upravljanje dokumentacijom
I baterije idu prema 3D tehnologiji?

13.6.2012.

I baterije idu prema 3D tehnologiji?
Istraživači na Colorado State University-ju razvili su trodimenzionalnu unutrašnju arhitekturu koristeći bakrene nano žice kako bi pohranili dvostruko više litijevih iona od tradicionalnih litij-ionskih baterija za laptop. Taj bi prototip, veličine baterije mobitela, bio napunjen u roku od 12 minuta, tvrdi voditeljica tima Amy Prieto.

Tradicionalne baterije bazirane su na grafitnoj anodi i litijskoj katodi, odijeljene elektrolitom. Kada se prazne, litijevi ioni kreću se od anode prema katodi, a u suprotnom smjeru kod punjenja baterije. Takav način funkcioniranja povlači za sobom slabosti, dugo vrijeme punjenja, ograničen životni vijek i sklonost pregrijavanju koje šteti unutrašnjoj strukturi baterije.

Prietin tim usredotočio se na to da eliminira te nedostatke, rekonfiguriranjem arhitekture baterije, zamijenom grafita bakrom trebala bi se povećati otpornost na veće temperature, te uz stabilnija kemijska svojstva veći kapacitet i brže punjenje.

Prototip je veličine baterije za mobilni uređaj. Nano žice, u konačnoj bi verziji trebale biti obložene elektrolitom i okružene litijem. Laboratorijski testovi su na tom prototipu pokazali do 10 puta brže punjenje od klasične baterije za mobilni uređaj.

Prieto je optimistično najavila komercijalizaciju ove tehnologije kroz dvije godine, tek će vrijeme realno pokazati kada ćemo mi krajnji korisnici moći primjenjivati nove tehnološke trendove.

Više o pionirima ove ideje možete pročitati na ovom linku.


Baterije za ACER prijenosna računala Baterije za APPLE prijenosna računala Baterije za DELL prijenosna računala Baterije za FUJITSU prijenosna računala Baterije za HP prijenosna računala Baterije za LENOVO prijenosna računala Baterije za TOSHIBA prijenosna računala

Copyright © 2010.-2024. Inpro d.o.o., sva prava pridržana.